Cròniques

Art al Quadrat presenta al MuVIM: ‘Jo Sòc. Memòria de les rapades’ | Tema Oculto

El dimecres 24 de gener va tindre lloc al MuVIM de València la presentació de l’exposició ‘Jo sóc. Memòria de les rapades’.

Amb les rapades, Art al Quadrat (grup artístic format per les valencianes Mònica i Gema del Rey Jordà) ens presenta un dels seus projectes més madurs. En aquest nou treball s’homenatgen les dones que per les seues idees polítiques (o tan sols per tindre comportaments que en aquells moments suposaven una falta grau per al règim) foren represaliades per el franquisme.

Mònica i Gema han unint a la tasca les distintes línies de treball que les caracteritzen, com la reflexió sobre la intimitat (que es pot observar amb les histories i els detalls personals exposats de les que foren rapades) i el anàlisi de les imatges com a portadores d’ideologia.

Reescrivint la memòria

L’exposició està fraccionada en diverses parts que conten la mateixa historia des de perspectives diferents. Trobem tots els testimonis que les artistes han recollit en la seua investigació, records reals i personals d’aquestes dones, peces creatives que les bessones han realitzat per reflectir les històries d’una manera artística, imatges i vídeos de l’acció i una trena comunitària que han creat a partir de cabells que desenes de dones han aportat a la causa.

Obra d’Art al Quadrat

A més, potser el punt més impressionant de l’exhibició, es compta amb una trena conservada d’una rapada vertadera, Mariana Torres Esquer, que un familiar ha prestat a l’obra.

L’acció es altre focus principal de l’exposició. Fou a Sagunt, el dia 5 de nombre de 2017, i va consistir en una performance plena d’emocions on les artistes es tallaren els cabells una a l’altra al carrer. Després feren el paseillo que les rapades eren o bligades a fer.

Com Mònica va explicar a la presentació, l’acció “no es una recreació, es una revisió des del present. I una revisió des del present significa que estem reescrivint la memòria que s’havia tingut d’aquestes dones”.

Trena real d’una rapada

 

L’art al favor de la societat

A la presentació del 24 de gener per la vesprada van comparèixer Rafael Company (director del MuVIM), Amador Griñó (cap d’exposicions del museu), Susana Blas (comissària de la mostra) i les germanes d’Art al Quadrat Mónica i Gema del Rey Jordà.

El director del MuVIM va exposar que amb aquest treball “es mostra el menyspreu total i absolut cap a dones que havien segut lliures”, i que es tracta “d’una mirada emotiva i a la vegada serena. Una exposició molt pedagògica”. “Som un museu menut amb iniciatives que pretenen, com a mínim, deixar una empenta en la societat”.

Per altra banda, Amador Griñó a la seua intervenció va manifestar que l’exposició “val per a continuar lluitant contra el monstre. Val per la conciliació. Perquè esta gent va ser humiliada en públic i deu ser reivindicada en públic.” A mès, va declarar el treball com “una de les besants de l’art al favor de la societat”.

La comissaria de l’obra, Susana Blas, afirmà que es tracta d’un acte de “curació. Convertir aquest dolor en una energia positiva, empoderant per a les dones i, per d’alguna manera, revertir la historia”.

Susana Blas amb Art al Quadrat

Per últim, al torn de les artistes encarregades de l’elaboració de l’obra, escoltarem a Gema afirmar que parlar d’aquest tema “era una necessitat que s’havia de cobrir abans que fora massa tard, abans de perdre totes eixes memòries.” Mònica afegí que “aquesta exposició està feta de memòria, de tots aquestos trossets de memòria de cadascun de nosaltres”. “El que hem fet entre tots es reescriure esta memòria per a que nosaltres des del present, i les nostres futures generacions, les puguen recordar d’un altra manera”.

 

Del 24 de gener al 1 d’abril

L’exposició està oberta al públic del 24 de gener al 1 d’abril al MuVIM de València.

A més, durant els pròxims mesos es realitzaran visites guiades per les mateixes autores del treball. El pròxim diumenge 11 de febrer a les 12h es realitzarà la primera de les visites.

Ací trobareu més informació sobre les visites guiades.

Crònica per Minea Licer

Fotografies per Mar Jorge

0 comments on “Art al Quadrat presenta al MuVIM: ‘Jo Sòc. Memòria de les rapades’ | Tema Oculto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: