Concerts Cròniques

Sí al valencià | Tema Oculto

La Plaça de la Mare de Déu de València es va omplir el dissabte 17 de febrer amb milers de persones que van participar en la concentració sota el lema “L’educació ens dignifica. Sí al valencià”, promoguda per Escola Valenciana, en la que es defensà el dret d’un ensenyament en valencià.

La concentració, conduïda per la periodista Amàlia Garrigós i l’artista Francesc Burgos, va comptar amb la participació de més de 140 entitats, sindicats i partits polítics, on no van faltar muixerangues, gegants i cabuts i colles de dolçaines i tabals. A més, la concentració va finalitzar amb les actuacions de Dani Miquel i La Fúmiga, que no es volgueren perdre aquesta festa tan important, com és la defensa de la nostra llengua.

Amàlia Garrigós i Francesc Burgos

La ‘festa’ del valencià

Des de les 16:30 hores, la Plaça de la Mare de Déu es va començar a omplir de cultura popular del País Valencià amb les actuacions dels Nanos i gegants La Salpassa d’Alacant (l’Alacantí), els dolçainers El Coll de la Mola (la Plana), els Gegants i Cabuts i els dolçainers de Benetússer (Horta Sud), la colla cultural l’Esportí de Beniarrés (l’Alcoià) i els Cabets de l’EPA d’Ontinyent (la Vall d’Albaida).

La reivindicació va estar molt present durant tota la jornada, on els assistents van voler participar en la festa de la defensa de l’ensenyament en valencià davant dels intents d’alguns partits polítics de menysprear el valencià en àmbits com l’ensenyança, on han volgut relegar la nostra llengua a un segon pla.

Muixeranga

Dani Miquel, el ‘cantacançons’

Dani Miquel va ser l’encarregat d’oferir el millor espectacle per als més menuts que estigueren presents a la concentració. I no només va divertir als xiquets i xiquetes que l’escoltaven, si no que, amb les seues cançons, va fer gaudir també als més grans que s’havien acostat a la plaça.

Va fer un recorregut per les cançons populars infantils del País Valencià, sempre acompanyades del sentit de l’humor que el caracteritza i va aconseguir un moment màgic a la concentració.

Dani Miquel

El Manifest compta amb més de 2.500 adhesions

Els representants de les entitats, sindicats i partits polítics que han donat suport a Escola Valenciana durant aquesta concentració, van pujar a l’escenari per estar presents durant la lectura del Manifest “L’educació ens dignifica. Sí al valencià”.

Els encarregats de llegir-lo, foren el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i la presidenta de l’associació d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià (Cappepv), Laura Font.

Manifest ‘Sí al valencià’

En aquest manifest, que compta ja amb més de 2.500 adhesions, es convida a tota la gent a lluitar per aconseguir un model lingüístic de consens, un ensenyament plurilingüe de qualitat, perquè les noves generacions dominen a la perfecció les dues llengües oficials, valencià i castellà, a més d’una llengua estrangera.

“L’ensenyament en valencià ens acosta a la qualitat, la renovació pedagògica, l’educació en valors i la multiculturalitat […] un paper protagonista del valencià a l’ensenyament com a garantia de plurilingüisme i oportunitats de futur.”

La Fúmiga, els encarregats de tancar la festa

El grup d’Alzira es va sumar al lema de la concentració ‘sí al valencià’ i va ser l’encarregat de finalitzar la ‘festa’ amb una altra gran actuació de les seues. La Fúmiga va eixir amb la seua energia característica amb la que aconsegueixen contagiar a tot el públic que, a pesar de la pluja no es volgueren anar fins el final.

Feren ballar i cantar als assistents al ritme de ‘Funketón‘ i amb les seues ja reconegudes versions de grups com AspencatSkalariak, Obrint Pas o La Gossa Sorda.

La Fúmiga

Esdeveniment cobert per Mar Jorge i Minea Licer

0 comments on “Sí al valencià | Tema Oculto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: