Cròniques

La nostra ciutat, el teu refugi: II Jornada de bones pràctiques | Tema Oculto

Ahir, 20 de febrer de 2018, es va dur a terme al MuVIM de València la II Jornada del projecte “La nostra ciutat, el teu refugi”, titulada “Hacia una Ciudad Refugio: Buenas prácticas en los procesos de inclusión de las personas refugiadas en el ámbito local”.

El Projecte

Quan l’Ajuntament de València declara València com a Ciutat Refugi el 25 de setembre de 2015, sorgeix la necessitat de donar resposta a les persones refugiades que es troben a la ciutat.

En eixe moment la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració del Ajuntament de València (entitat que dóna suport i finança el projecte) es posa en contacte amb Accem, CEAR i Cruz Roja per a dissenyar i, posteriorment, realitzar un treball dirigit a persones refugiades, sol·licitants de protecció internacional i apàtrides que viuen a la ciutat de València.

El projecte es centra en treballar amb la societat d’acollida, com empreses, entitats bancàries, agents immobiliaris, personal de l’administració local, entitats socials, centres educatius i la població en general (societat civil).

El projecte es va presentar públicament el 20 de gener de 2016.

Membres de les entitats del projecte amb Joan Ribó (font: web de La nostra ciutat, el teu refugi)

Situació de l’Estat Espanyol amb les persones refugiades

Espanya, com país signat de la convenció de Ginebra (1951) i el Protocol de Nova York (1967), té el compromís d’oferir protecció a les persones que busquen refugi al nostre país.

Però al 2016, de les 15.755 persones sol·licitants de Protecció Internacional, el 33% de les sol·licituds foren denegades. A més, la llei d’asil dicta que les sol·licituds han de ser dirimides en un màxim de 6 mesos, quan el govern central sol tardar uns 2 anys en concloure aquest procés. Aquest es un obstacle més que les persones refugiades han de sofrir abans de ser incloses a la societat que les acull.

II Edició de la Jornada de Bones Pràctiques

Dos anys després de la presentació del projecte, s’ha realitzat la segona edició de la jornada de bones pràctiques als processos d’inclusió de les persones refugiades a l’àmbit local, on es presenta i es posa en comú els esforços i els resultats obtinguts en aquest últim any (des de la darrera edició).

La jornada d’aquesta edició fou presentat per Neus Fàbregas (regidora de Cooperació al Desemvolupament i Migració del Ajuntament de València), Marta Albiol (responsable de Accem a la Comunitat Valenciana), Jaume Durà (responsable de CEAR País Valencià) i Yolanda Amiñoso (responsable del programa d’asil i refugi a Cruz Roja València).

Presentació de la Jornada (font: Facebook de La nostra ciutat, el teu refugi)

Representants de les diferents entitats mostraren algunes de les activitats on han estat treballant durant l’ultim any, i que han dut a terme per integrar a les persones refugiades des de la societat civil valenciana.

Actes per a incloure als nous ciutadans valencians a les tradicionals falles, una APP (València Ciutat Refugi) que ajuda i mostra els punts importants de la ciutat de València a les persones que acaben d’arribar, el procés de realització del bolletí Altaveu, o el projecte Refuga’t en xarxa on col·labora el Concell de la Juventut, son alguns exemples que es van poder veure ahir durant la Jornada.

A més, representants d’entitats bancaries e immobiliàries presentaren la seua col·laboració amb la causa, com la normalització en el procés d’apertura de conters bancaris, presentat per el Director del Departament de Negoci-Marketing de Caixa Popular, Josep María Company, o el suport realitzat en la Campanya de Sensibilització a l’Accés de l’habitatge per a persones refugiades, presentat per el president de COAPIV, Alfredo Cano Boluda.

Finalment, encara que moltes coses queden per fer en matèria d’inclusió, el balanç conclusiu de la jornada fou positiu. El dur treball de les organitzacions poc a poc s’obri pas i es comencen a obtenir resultats favorables que fan que persones refugiades inicien una nova vida a la ciutat de València.

0 comments on “La nostra ciutat, el teu refugi: II Jornada de bones pràctiques | Tema Oculto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: