Cròniques

Les Kellys Benidorm a la Casa de la Dona | Tema Oculto

El passat dimecres 28 de febrer, representants de Les Kellys Benidorm vingueren a la Casa de la Dona de la ciutat de València a presentar el curtmetratge documental d’animació “Organizar lo (im)possible”. Posteriorment, tinguérem l’oportunitat d’escoltar la seua experiència en primera persona sobre les resistències des de l’autoorganització de les dones cambreres d’hotel.

Col·loqui Las Kellys (font: Facebook Casa de la Dona)

Les Kellys, una associació autoorganitzada

Les Kellys és una Associació a nivell de l’estat espanyol de cambreres de pis (netejadores d’habitacions d’hotel).

Es començaren a conèixer mitjançant les xarxes socials en 2014. A les primeres cambreres de pis es van anar connectant altres companyes de diferents llocs donant testimoni de la seua situació laboral. Al llarg del 2015 passaren de la reivindicació per xarxes a l’autoorganització: formaren una sèrie de grups territorials en determinats destinacions turístiques d’Espanya.

A inicis de 2016 feren oficial la seua existència, i per això optaren per constituir-se com l’Associació “Les Kellys”.

Com ens expliquen a la seua web oficial, “les reivindicacions abasten des del dret a la jubilació anticipada fins a la vinculació de la categoria dels hotels a la qualitat de la feina que generen, passant per la fi de les externalitzacions o l’augment de les inspeccions de treball”.

Des de la presentació pública de l’associació, Les Kellys han participat i han creat diverses assemblees arran varies ciutats, han anat als plens de ajuntaments com el de Benidorm o Madrid, han estat reivindicant els seus drets al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), i entre altres coses, fins i tot han comparegut al parlament europeu a Brussel·les.

Curtmetratge documental “Organizar lo (im)possible”

Dirigit per Tonina Matamalas i Carme Gomila i realitzat en col·laboració amb Las Kellys Barcelona i Cooperativa de Tècniques, es va estrenar el 7 de juliol a la Sala Phenomena de Barcelona.

Després de l’estrena han arribat els guardons, com el Premi “Cinta de sueños” de la secció Documental Internacional al Festival Audiovisual de los Montes de María (Colòmbia) i el Premi Animació del Festival de Curtmetratges Metropol’his GlobaL’H.

Com acte previ a la Vaga Feminista convocada enguany el 8 de març, a la Casa de la Dona de València tinguérem l’oportunitat de veure el documental. En ell ens mostren, d’una manera artística però sense perdre el realisme de la situació, el dia a dia d’una cambrera de pis, i com la sobrecàrrega de treball i l’externalització d’aquests serveis fa molt complicada la vida de les dones que treballen en aquestes condicions.

En primera persona

Després de la visualització del documental, poguérem escoltar els testimonis en primera persona de dos cambreres d’hotel que vingueren expressament des de Benidorm a parlar de la situació que viuen elles i les seues companyes.

Ens explicaren com de precari s’ha convertit el seu treball des de l’ultima reforma laboral, on es va legalitzar l’opció d’externalitzar els serveis de neteja als hotels. Mitjançant aquesta possibilitat, es perden drets al no formar part de la plantilla de l’empresa, s’abarateixen els costos del treball (sous 400€ de mitjana més baixos que quan formaven part de la plantilla del hotel), i on no solen fer contractes fixos, entre altres desavantatges.

A més, ens contaren com de denigrant sol ser el tracte que reben des dels hotels on treballen, on beure aigua als corredors, parlar amb els clients, utilitzar l’ascensor dels clients, posar l’aire condicionat mentre netegen o utilitzar els banys de les habitacions (quan no solen tenir cap bany per al servei), son soles algunes de les vivències que aquestes dones conten haver patit en la seua pell.

També ens digueren com de dur es treballar per productivitat, on no dóna temps a realitzar totes les habitacions estipulades a les hores de la jornada laboral i com han de sacrificar vacances o sou per poder complimentar les habitacions obligatòries. Les exigents jornades laborals fan que el desgast corporal siga important, encara que l’edat de jubilació no contemple aquestes qüestions o no es reconega la malaltia laboral causada per aquest desgaste.

Per últim, denuncien la posició dels sindicats majoritaris de l’Estat Espanyol que han firmat l’externalització d’aquest treball, UGT a la Comunitat Valenciana i Comissions Obreres i UGT a Catalunya.

0 comments on “Les Kellys Benidorm a la Casa de la Dona | Tema Oculto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: