Articles

Murals a València contra la Llei Mordassa | Tema Oculto

Imatge: Mural llibertat joves d’Altsasu (Font: València Extra)

Després de diversos murals, l’il·lustrador Elías Taño junt amb el col·lectiu Atiro Hecho han tornat a pintar a València sobre la llibertat dels joves d’Altsasu i els presos polítics.

El mural, situat al mur de l’antic convent de Jesuïtes de València, no ha durat ni un dia, ja que la pintura ja ha patit divesos atacs feixistes, per part de grups de gent d’extrema dreta, amb l’objectiu de destruir l’obra, intentant tapar el missatge que defén.

Aquesta no ha sigut l’única vegada que una obra d’aquest artista és atacada. Al mes de juny, un dels seus murals pintats a València, va ser esborrat per part d’un servei de neteja de la ciutat, qui va indicar que l’obra va ser esborrada pel seu contingut on, segons defensen, es feien al·lusions a ETA. Aquest acte, va fer que des de l’Ajuntament de València, oferiren a l’il·lustrador un nou lloc on pintar de nou un grafit.

D’aquesta manera, Elías Taño, va convocar una jornada solidària per tornar a pintar un mural en col·laboració del col·lectiu Atiro Hecho i també amb la presència de gent provinent d’Euskal Herria i familiars dels presos d’Altsasu. Així, mitjançant una jornada festiva, l’art urbà tornaria a ser un arma contra la Llei Mordassa i de defensa de les llibertats.

Ciutadans exigeix la retirada de l’obra

El partit polític Ciutadans de la ciutat de València, s’ha posicionat en contra d’aquesta representació artística i ha demanat a l’alcalde Joan Ribó la retirada d’aquesta obra. A més, ha criticat a l’Ajuntament de València que cedira un espai públic de la ciutat per fer art urbà.

Des de l’Ajuntament defensen la llibertat d’expressió expressant que no promouen cap censura prèvia en aquest tipus de pintades i que, a més, ells no estan promocionant el missatge que el mural promou.

L’art contra la Llei Mordassa

Gràcies a aquest tipus d’actes i col·laboracions es continua lliutant contra una Llei Mordassa que ataca els drets de la llibertat d’expressió. A pesar de les opinions en contra, els atacs per part de feixistes i les censures que pateixen aquestes representacions artístiques, els il·lustradors no s’amaguen i no renuncien a lluitar i a seguir creant espais urbans i reivindicatius amb una de les armes més poderoses que té el poble, l’art.

Ací podeu veure més imatges del mural d’Elías Taño (Fotogaleria del Diari La Veu)

0 comments on “Murals a València contra la Llei Mordassa | Tema Oculto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: